DV Region 1 - Horsefestival 2015, søndag d. 16. august 2015

-og 2 norskejede hopper gjorde sig bemærkede ved sadelkåringen af dressurhopper i år

Se fotos af alle hopperne her

Der mødte i alt 50 dressurhopper til kåring og til rideafprøvning, og heraf blev 4 hopper udtaget til DV´s eliteskue 29 - 30 august på Vilhelmsborg.

5 bestod ikke rideprøven.

 

I kampen om titlen som dagens bedste dressurhoppe vandt den utroligt charmerende og super smidige Fürstenball-datter: JJ Filippa med Davignon I som morfar.

JJ Filippa er et rent Norsk produkt, avlet af JJ horses i Norge, -  hun blev årets dressur hopppeføl i DV 2012, og i foråret 2015 blev hun solgt til norske Cecilie Schilbred i Øydegård.

Hun blev smukt fremvist på dagen af Pernille Wede Høman og høstede ikke mindre en 4 x 9 taller - deri blandt et 9-tal for hoppens kapacitetskarakter fra både dommere og fremmedrytter.

På fotoet t.v. mønstres JJ Filippa af Jan Møller Christensen fra Noagaard, hvor hoppen er blevet forberedt.

En forædlerhoppe af alle bedste type

I finalen om dagen hoppe deltog kun hopper i 3 års holdet, det var foruden JJ Filippa en super skønne halvblodshoppe: Kraka á Fenris e. B H Romanov x Lauries Crusador xx fra Søren Bjerre i Nyborg, som blev bedste forædlerhoppe.

Kraka er en betydelig hoppe med et flot moderne snit, tydeligt fuldblodspræget i sit eksteriør og gangmæssig tilbageviser hun alle fuldblodsskeptigere. Hun var dejligt elastisk gående i alle tre gangarter og Astrid Grøn fik hende vist helt optimalt for dommerne.

Kraka blev ikke udtaget til eliteskuet, men Astrid og Kraka høstede 8,5 for ridelighed  fra dommerne - en karakter som kun blev slået af Andreas Emil Larsen på Zif Zhanel P, se denne hoppe længere nede i teksten.

 

De to øvrige 3 årige dressurhopper, der blev udtaget til eliteskuet var:

Drizzel of Jazz (B H Don Olymbrio x Don Crusador) fra norske Hanne Herzberg , der også er både avler og ejer af hoppen. Hanne har sine heste stående i Danmark

Donna Lyng (Era Dancing Hit x Lobster) fra Anne Lyngbye i Kokkedal.

Donna Lyng fik 8,5 i kapacitet og Drizzel of Jazz fik 8 for ridelighed.

 

 

Kraka á Fenris redet af Astrid Grøn

 

 

Donna Lynge blev redet af Frederico Mexia de Almeida, stutteri Springborg

 

Drizzel of Jazz blev redet af Jan Møller Christensen, Noagaard

 Zif Zhanel P - En "ældre" hoppe i særklasse

 

Zif er 4 år og efter B H Zack x De Noir x Rambo, hun er avlet af Else Libach Hansen i Gråsten, og ejet af berider Karin Nissen i Frederiksværk.

De unge hopper kunne godt være glade for ikke at få Zif Zhanel P som konkurrent i konkurencen om "dagens hoppe", for hun var ikke mindre end flyvende på dagen.
Hun blev redet af berider Andreas Emil Larsen, som arbejder for Karin Nissen, og man forstår godt, at han er glad for sin arbejdsgiver, der stiller så dejlig et hest tilrådighed for ham. Han drømmeridt blev belønnet med: 5 x 9 og dermed er hoppe rustet på bedste måde til at møde på elitesket om 14 dage.

 

Dette er Zifs anden sadelkåring

Zif var til sadelkåring sidste år og er allerede en RDH hoppe med en rideprøve på 759.0,  men Karin mente, at hendes hoppe indeholdt mere og valgte derfor at genfremstille hende - og det har i den grad givet pote. Det er bestemt et usædvanligt forløb for så ung en hoppe, og det viser meget glædeligt, at dommerne dømmer, hvad de ser på dagen  - uden at skele til tidligere bedømmelser.

Det viser også at dressurhestene udvikler sig enormt fra de er 3 til 4 år.

 

 

Sif Zhanel P og Andreas Emil Larsen

Kan sadelkåringerne justeres, så den passer bedre til de unge hestes træningsformåen.

 

De danske DV-avlere har forstået at det er vigtigt, at deres hopper består sadelkåringen for at højne deres hoppers avlsværdi. De satser meget på, at hopperne kommer afsted, mens de er helt unge - gerne som 3 års, mens kravene endnu er på 675 points for en bestået prøve, fordi som 4 års skal hopperne opnå 700 points.

 

Avlere og Avlsforbund har et fælles ansvar for hestenes holdbarhed

 

Man kan sige, at det er et "positivt problem" at avlerne virkeligt har taget konceptet til sig. Men samtidig er det også Avlsforbundets opgave ikke at friste udstillerne til at presse unge hopper over evne for at nå det mål. Det er vigtigt at både avlere og avlsforbundet har hoppernes holdbarhed for øje, og sørger for at "den der skønner sig langsom med forståelse for sin hests udvikling"  har de mest optimale muligheder.

Hvert år tilmeldes mange flere hopper til sadelkåring end dem der kommer frem, - en stor del heraf frameldes igen pga. af for tidlig påbegyndt træning. De bliver eksteriørkåret senere eller venter til de er færdigudviklet som 4 års eller ældre.

Hvis DV stillede ens krav til 3 og 4 års hopper ved sadelkåring og udvælgelse til eliteskuet - ville man give avlerne et frit valg til at påbegynde træning ud fra hestens udvikling - og ikke efter dens alder. Det ville være fornuftig horsemanship og politisk og etisk korrekt i en tid med fokus på hestes vælfærd og holdbarhed.

 

Konkurrencemomentet i sadelkåringen er steget, og i takt med at dressurhestene har fået mere gang synes kravene til en godt bestået sadelkåring også at være øget. Samtidig er skaderne for unge meget velgående heste steget. Der er opstået en uligevægt mellem det en 4 års hest må gå i DRF regi, og det man ser ved sadelkåringerne for 3 års hopper i Dansk Varmblod.

Det er f.eks tankevækkende at DV hopper til sadelkåring bliver vist i gangarter med stærke øgninger i både trav og galop på hele langsider, og at man i DRF regi først kan starte en dressurklasse med det indhold i det forår, hvor hesten er blevet 4 år.

Ved sadelkåringerne kunne man nøjes med at bede rytterne vise max. 5 trins let øgning i trav og derefter en tilbagetagning - og måske lægge flere volter, slangegange og overgange ind i sadelkåringerne for at viser hestens ridelighed.

Man må ikke glemme at sadelkåringerne blev indført for at spotte hestens talent under rytter - og ikke for at skabe en tidlig ridekonkurrence.

 

Madison Bell og fremmedrytter Mette Rasmussen

Netstutteriets Notice Me og Catrine Dufour

Springborgs Device og Frederico Mexia de Almeida

I det ældre hold var der flere hopper, der sprang i øjnene med stor ridekvalitet (Klik på fotoerne og se dem i stor størrelse).

 

1) Den 4 årige Madison Bell (B H Don Romantik x Michellino) fra Tina Christoffersen og Nicolai Jepsen i Regstrup. Hun blev meget fint redet af Louise Søgaard og de scorede et 9 tal for galop og fik 8,5 i kapacitet og skridt. (Se foto herover)

 

2) Den 4 årige Atterupgaards Wilma (Krack C x Weltmeyer fra stutteri Atterupgaard i Jystrup) var en moderne og chick hoppe med gnist og potentiale. Hun blev redet af Selina Hundstuen Solberg og dommerne gav dem et 8 tal i kapacitet og 8,5 i skridt!

 

3) Den 4 årige Netstutteriets Notice Me (Schwadroneur x Come Back II) fra Merete og Bo Brink i Ringsted. Hoppen blev smukt fremstillet af Cathrine Defour og de opnåede et samlet resultat af prøven omkring 800 points, - sikke en dejlig ridehoppe, som allerede har kvalificeret sig til mellemrunden i DRF´s dressurchampionat for 4 årige dressurheste. (Se foto herover).

 

I det 3 årige hold af dressurhopper gjorde følgende sig flot bemærket:

 

1) Søbakkehus Mamma Mia (Wilkens x Midt West Ibi Light) fra Agnete Holmsted i Fredensborg blev redet af Hans Jørgen Hoeck. Denne hoppe har utroligt stærke bagben og en rigtig dressuratitude. De opnåede karaktererne: 8,5 - 8 - 8 - 8,5 - 8 -8,5 - 8, 5. Moderen er da også DV guldmedaljehoppen Lindelygaards Mai Tai, og Søbakkehus Mamma Mia er søster til Søbakkehus Mia Bella, der går lille tur med Joachim Thomsen.

 

2) Den rene trakehnerhoppe Mitraniketa HT (Aston Martin  x B H Armano) fra Lone Andersen og Johnny Sørensen i Haslev. Hoppen blev redet af John Walsøe Saul ogsammen opnåede de 8,5 i både trav og galop, og hoppen gav også fremmedrytteren en god følelse, hvilket affødte et 8-tal i kapacitet.

 

3) Springborgs Divice (Fürstenball x De Niro) fra stutteri Springborg i Skævinge, som har solgt hoppen til deres samarbjedspartner: Frederico Mexia de Almeida som fremtidig avls- og konkurrencehest. Det er model som alle ønsker sig, og hoppen er desuden udstyret med stor smidighed i alle tre gangarter. Hun blev fremstillet i flot kondition og redet med respekt for hestens alderstrin. Hoppen opnået et 8-tal i ridelighed og trav. (Se foto herover).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright: Horsenews.dk – website udviklet af CMS Editor