Der var stort fremmmøde ved springdialogmødet om fremtidens springhest på HIS den 26. Februar 2015

 

”Målet med mødet var at sætte fokus på den danske springhest, få rytterne gjort opmærksomme på deres kvaliteter og sørge for, at hestene udvikler sig i takt med kravene til international springsport. At der kom så mange menesker fra hele landet bestyrker os i, at emnet er top vigtigt ”, fortalte arrangørerne Mikala Bagge, René Holstein og hovedsponsor Lotte Holm fra Stutteri Engerupgaard i Tikøb efter mødet.
 
Dialogmødet er filmet af Equestrian TV og videoen kan ses her.

 

 
Samarbejde mellem de danske ridehesteorganisationer var et genetelt ønske.
I en tid, hvor konkurrencen mellem de store avlsforbund i Europa bliver større, er det vigtigt at alle sejl bliver sat til for at springhesteavlen i Danmark kan udvikle sig i en positiv retning, og der blev bl.a. lagt op til et konstruktivt samarbejde mellem DRF og DV.
Dette blev støttet af de to debattører: Lars Nørgaard Petersen, der er springlandsholdstræner samt Kenneth Ernst, der er DRF-championatsdommer. Lars Nørgaard Petersen kunne godt se potentialet i et samarbejde, men han understregede samtidig, at hestenes kvalitet var alt afgørende for udvælgelse til landsholdet.
I sin egenskab af DRF-championatsdommer fortalte Kenneth Ernst, at ”der er sket stor fremgang i DV-hestenes kvalitet, siden DV for ca. 10 år siden jndførte selvstændig bedømmelse af springheste”.
Fra salen blev det forslået, at DRF oprettede flere uddannelsesklasser for de unge heste, og at der blev mulighed for at avlere, ryttere og hestehandlere kunne præsentere deres unge talenter for i den ”gode sendetid” ved store internationale stævner.
 
Avlernes eget ansvar og etablering af samarbejde med ryttere.
Henning Jensen fra stutteri Volstrup repræsenterede avlerne, og han fortalte om de mange udfordringer det gav. Han værdsatte sit samarbejde med gode ryttere som f.eks. Mille Bisgaard. Det havde udviklet sig til god reklame for stutteriets heste, og han opfordrede avlerne til at være mere aktive ved stævner, hvor kontakter knyttes. I forbindelse hermed efterspurgte en ungrytter blandt publikum en god springhest, som hun kunne få stillet til rådighed, og på den måde kom der allerede i løbet af aftenen et konstruktivt samarbejde i gang.
 

I mellem præsentationen af de 6 sprigheste blev der uddelt præstationspræmier til 3 DV springheste efter Party Dance, der havde opnået fantastiske resultater i 2014. Læse mere om præmieoverrækkelsen her.

 

Mille Bisgaard på Volstrups Cody (Carlos DZ x Corlando. Avler: Stutteri Volstrup i Svenstrup.

 

 

Peder Lykke Svendsen på Lillevangs Daufine (Solos Landtinus x Come Back II) Avler: Lene og Simon Paaske-Frederiksen.

 

Anica Kristoffersen på Play Girl (Party Dance x Calato) Avler: Stald Kristo i jægerspris.

 

Optimering af springhesteprogrammet
Henning Jensen mente, at avlerne skulle selektere deres hoppemateriale inden de besluttede at ifole, og som en debattør sagde: ”der er mange gode hingste både i udlandet og i Danmark, - det er ikke svært at finde i en globaliseret verden, men det er de gode hoppestammer, der hver gang leverer afkom, der kan præstere, avlerne og rytterne skal koncentrere sig om.”
Henning understregede, ”at DV har en stor udfordring med at udvikle springehesteprogram- met  for avlerne - fra at være en ren udgift - til at blive en fordel, som springavlere føler de profiterer af”
. I aftenens løb viste det sig også, at mange af de tilstedeværende springhesteavlere kun tilfældigt har deres afkom registreret i springhesteprogrammet.
Kunne springhesteprogrammet - være gratis  - omfatte en database med danske springhoppestammer – omfatte salgsdatabase kun for DV-springheste – individuel springavlsrådgivning in situ -større og bredere nyhedsdækning af DV-springheste og markedsføring i ind- og udland?
 
Efter debattørernes indlæg var der en livlig debat mellem de ca. 250 springinteresserede som var kommet fra hele Danmark og Sverige for høre og give deres mening til kende.
Herefter kom seks ryttere seks DV springheste på forskellige niveauer på banen: Mille Bisgaard med Volstrups Cody, Peter Lykke Svendsen med Lillevangs Daufine, Anica Kristoffersen og Play Girl,  Emilie Juul Thorup på Hazel BS., Maria Hjort Frederiksen på Dublé, og sidst men ikke mindst Jennifer Fogh Petersen på DV-hingsten Lagavulin, som - sponseret af sin avler Linus Camitz - kom helt fra Tyskland, hvor Jennifer bor og arbejder. 
Det viste sig, at rytterne generelt var meget tilfredse med deres DV springheste, og at de bestemt også gerne ville købe/ride DV heste i fremtiden, men ligesom for landstræneren Lars Nørgård Petersen var det underforstået, at kvaliteten af hestene skulle være tilstede. Flere ryttere kunne bagefter fortælle, at de havde haft mange henvendelser fra publikum, både om køb af og træning af springheste.
Alle ryttere fik Sct. Hippolyt tilskud og lækre chokoladekurve fra Lotte og David Holm på Engerupgaard, som tak for at vise deres heste frem.
 
Avlsmålet for DV springheste
Fra salen blev der spurgt om rytterne var enige i DV´s avlsmål, hvor typen synes vigtigere end springkapacitet når hopper og hingste kåres. Rytterne tilkendegav, at deres prioriteringsrækkefølge for springhestens egenskaber så væsentligt anderledes ud. F. eks. fortale Anica Kristoffersen - mens viste Play Girl for publikum - at hun vægtede hestens indstilling og ridelighed højest, derefter kom springteknik og til sidst typen. Som Anica sagde: ”det betyder intet for mig, hvis min hest har et lidt stort eller groft hoved, bare den har den rette indstilling, skal den nok bære mig igennem svære situationer og kombinationer”. Hun bifaldt, at kapacitet og mentalitet var vigtigere end teknik og type.
Efter 10 år med springhesteprogrammet kunne man spørge, om det var på tide at revidere eller justere avlsmålet for DV springheste for at fremtidssikre avlen til sportens krav og rytternes ønsker.  
Flere fra salen bifald dette, ligesom der var mange ønsker om at styrke avlsledelsens springside ved at DV fik en ny springavlsledelse, som kun påtog sig bedømmelse af springheste. Per Springborg som er hovedbestyrelsesrepræsentant fra DV Region 1 lovede i sit indlæg, at han ville arbejde videre med dette i hovedbestyrelsen.
 

 

Emilie Juul Thorup med Hazel BS (Heartbeat x Candillo) Avler Søren Bøgested i Sønderjylland.

 

 

Maria Hjort Frederiksen på Dublé (Diamant de Semilly x Equeste Carnute) Avler Carsten Carstensen i Rødekro.

 

Jennifer Fogh Pedersen på Lagavulin DVH

(Ludwigs As x Stakkato) Avler: Linus Camirtz i Glumsø.

Copyright: Horsenews.dk – website udviklet af CMS Editor