Vibeke Lønskov giver "de langbenede" baghjul på sin fjordhingst Leico Skellerød

21/4 2015

 

Vibeke Lønskov er idag 55 år gammel og har beskæftige sig med heste altid. Hun er heste massør og hesteakupunktør med special i laserbehandling af heste, samt behandling af skævheder og korsledsblokeringer. Her fortæller hun historien, om hvordan hun opgav konkurrenceridning på varmblodsheste og om hvordan hun fortsatte på en fjordhest.

 

Vibekes første møde med en fjordhest
For snart en del år siden, underviste Vibeke Jannie Seiffert på hendes fjordhestevallak Ingo Skellerød. Det var hendes første møde med fjordhesten som race. Hun havde på det tidspunkt et væld af fordomme og ideer om, hvordan sådan en fjordhest var.
Se video af Ingo Skellerød her


“Men jeg blev klogere”, fortæller Vibeke. “Jannie og jeg fandt ud af, at Ingo var helt vild med at springe og rigtig god til det. Vi spurgte om min yngste datter Kia ville prøve at springe ham. Det tog lang tid at overbevise Kia om, at det faktisk var sandt, og langsomt overvandt også hun sine fordomme. Sammen har de vundet MB2 klassser for ponier.

Jannie har siden haft nogle af sine bedste rideoplevelser med Ingo, specielt da vi alle tre sammen var til NM for fjordheste i Norge, 2011. Det var helt fantastisk!.”

 

Vibekes dressurdrømme blev ofte knust, fordi hestene ikke holdt
Vibeke og hendes døtre har haft rigtig mange heste, der blev syge af alle mulige årager, og det har resulteret i, at de enten er de blevet aflivet, eller at familien har måttet afhændet dem på anden vis.
“Da det var allerværst nåede vi op på16 syge heste på 8 år. Det er betemt ikke befordrende for ens ridning, det er derimod psykisk opslidende, specielt når det går langsomt ned af bakke. Man mister tiltroen til egne evner, og tænker, at det er ens egen skyld, og at man overhovedet ikke kan finde ud af at ride."

 

 

Vibekeog Leico Skellerød træner hjemme på banen

Foto: Kristina Markussen

 

Vibeke og Leico

Foto: Kristina Markussen

 Ny statsning skulle der til
“Da min sidste ridehest blev slinger, besluttede jeg, at nu ville jeg have en fjordhest. Han skulle være 5 år og det skulle være en hingst. En sen aften sad jeg og surfede på nettet, og der var han: Leico Skellerød - en kåret hingst efter Granit Halshæs x Cadeau Halsnæs.
Jeg tænkte, at dette måtte der være en højere mening med det, så min datter Kia og jeg tog ud og prøvede ham. Jeg købte ham med det samme, men da han kom hjem, kunne jeg ikke lade være med at tænkte: Og hvad havde du så tænkt dig med det her projekt?

 

Det var en junidag for snart 3 år siden, Vibeke så Leico første gang, og dengang havde han kun været redet til kåring i august året før.
“Han var næsten helt grøn, lige som jeg ville have det. Det viste sig dog hurtigt, at Leico bare var en perle at have med at gøre, han er utrolig lærenem og altid glad og villig til at arbejde. Jeg er kommet ud over den alder, hvor man har travlt, så Leico har fået tid til at blive stærk. Det har jeg bestemt ikke fortrudt for Leico gør altid sit bedste, vrinsker når han ser mig, og stråler af glæde hver dag. Kan man så forlange mere? - -Men at jeg en dag skulle blive fjordheste ejer, var det sidste, jeg havde forestillet mig.”

 

En anderledes følelse på konkurrencebaneren
Da jeg begyndte at starte stævner på Leico, skulle jeg lige vænne sig til at komme på opvarmningen på en fjordhest. Man føler sig meget lille og bliver også tit kigget lidt skævt til. Så gælder det om at holde fokus på Leicos øre, og ikke komme til at kigge på de andre langbenede. Ellers kan mindreværdskomplekserne ramme en lige med det samme.
Til gengæld er det mega sjovt, at stå som nr.1 til præmieoverrækkelsen. Det har de andre som regel ikke set komme ;). Siden december 2014 er det blevet til tre 1. pladser I LA4, LA5 og LA6 med op til 72%

 

Fremtidsplaner
Vibeke satser på, at Leico og hun starter deres første MB her til maj, og målet er at være klar til Sjællandsmesterskabet til september.
Vibeke og Leico har deltager i DM for Fjordheste i 2013 og 2014 begge gange har de opnået en 2. plads.

 

Om Leico Skellerød
Leico Skellerød er en dansk avlet Fjordhingst af rigtig god type, han er kåret med 8 i helhed og mange af hingstene i hans stamtavle kommer fra detmeget kendte stutteri Halsnæs, bl.a. optræder en af Dansmarks bedste fjordhingste gennemm tiderne: Rei Halsnæs 4 gange i stamtavlen.

Rei Halsnæs er kåret med medalje og på dyrskue bedømt med 1. Pr. og 24 p. og han har stillet afkom bedømt med 1. Klasse og 23 point.

Leico Skellerød er avlet af Birgitte og René Jensen, det er samme avlere som også har avlet Ingo Skellerød.

 

Link til Leico Skellerøds side i Fjordhesteforbundet

 

 

Copyright: Horsenews.dk – website udviklet af CMS Editor