Et enestående samarbejde mellem en nordjysk avler og en dressurstald i Nordsjælland

 

Nogle har nok bemærket, at den finske landsholdsrytter Mikaela Lindh - der holder til i Nordsjælland på Dressurstald Sølyst - har 2 heste med stutterinavnet Skovlund: Skovlunds Más Guapo e. Master/ Cannon Row XX, og Skovlunds Gamin G. e. Gagarin / Saint Cloud.
De to heste stammer fra Skovlundhorses, som er et lille stutteri i Tornby, Nord for Hjørring, som drives af Birgitte og Jacob Jessen.
 

 

Birgitte fortæller om hvordan deres avl startede omkring 1990


“Vi startede med at avle DV-heste med baggrund i en livslang interesse for heste og dressurridning, og stutteriets første hoppe, var Grace f. 1982, hun var en helsøster til en af Dansk Varmblods første "Årets Hopper," Gine e. Pilar / Abglanz-Sohn.
Grace fik 2 døtre Ramshøjs Golden Grammy f. 1989 e. Golden Wind og Ramshøjs Gambling Row f. 1991 e. Cannon Row XX. Begge døtre blev kåret i DH, og det er deres døtre, vi har avlet videre på."


Hingstevalget er gennem årene faldet på hingste, som enten selv har gjort sig gældende i dressur på Grand Prix niveau, eller hvis afkom har vist noget tilsvarende f.eks. Midt-West-Ibi-Light, May Sherif, Saint Cloud og Master.

 

"Vi valgte Master på et tidspunkt, hvor han ikke var godkendt i DV, men til gengæld gjorde sig bemærket på dressurbanerne og blev rost for sin ridelighed og styrke i de svære øvelser. På det tidspunkt havde vi ikke - end ikke i drømme- forestillet os, at dette valg ville bringe os til olympiaden i London - 2012."

Birgitte Jessen fanget ved DVs repræsentantskabsmøde.

 

 

 

Det første Master-føl som vores Cannon Row XX hoppe: Gambling Row fik, gav Birgitte navnet Más Guapo – hvilket betyder "Den Smukke".  Et helt naturligt valg for Birgitte, som er spansklærer.
Senere blev det til flere Master-afkom, hvoraf to blev solgt til USA og en avlshoppe Skovlunds Malou G, som blev på stutteriet.

 

 Fra York til London indenfor en kort årrække


"Da Mas Gaupo var 3 år købte min mands nevø Jacob Jessen, som dengang var bestyrer på York, halvpart i Más Guapo (kaldet Más). I de følgende år blev Más redet af de beridere, som var tilknyttet York, og på et tidligt tidspunkt viste han talent for de svære øvelser."


Som 6-årig var Más Guapo solgt til Alexander Elsass og samme år kvalificerede Anke Ter Beek ham til finalen i 6-års championatet. Desværre ophørte stutteri York som varmblodsstutteri, og Más blev derfor solgt til Dressurstald Sølyst v. Mikaela Lindh og Poul Fabricius Bjerre.

 

“Det viste sig at være det helt rigtige sted for Más, fordi herefter gik det stærkt først med deltagelse i Nordisk Mesterskab, EM, VM, World Cup og ikke tidst det næsten uopnåelige: OL i London 2012. Vi har været med som tilskuere til bl. a. OL, World Cup-stævner, EM og senest VM i Caen, og hver gang har det været en fantastisk oplevelse for os at følge vores afkom i konkurrencerne."

Anke Ter Beek rider her Más Guapo Foto: Jytte Lemkow                                      

 

   

Birgittes udsigt over dressurbanen ved OL i London            Mikaela Lindh rider Más Guapo                                Mikaela Lindh og Pouls Fabricius Bjerre

Se en lille video af Mikaelas Lindh´s drømmeliv med heste og specielt med Más Guapo her

 

 

Birgitte fik inspiration til ny hingst på York


Mens Más stod på York aflagde Birgitte og hendes mand besøg så ofte som muligt, og her faldt de for den nykårede hingst Gagarin e. French Kiss x Michelangelo, avlet af Mikala bagge også i Nordsjælland. De brugte Gagarin til deres hoppe Miss Saigon (Saint Cloud / May Sherif) og fik føllet Skovlunds Gamin G i 2006. Gamin G kvalificerede sig som 4-års til finalen i championatet og vandt mellemrunden på landsplan med Pernille Jensen som rytter.


“Til finalen ved JBK-stævnet i Odense havde vi 2010 den fantastiske oplevelse at have 2 afkom, der deltog: Más Guapo i World Cup og Gamin i 4-årsfinalen. Til dette stævne fik Mikaela Lindh øje på Gamin – og godt et år efter havde hesten fået bopæl på Sølyst som staldkammerat med Más, og et positivt samarbejde mellem rytter og opdrætter var i støbeskeen."

     På fotoet ses Miss Saigon med Skovlunds Gamin G

     som føl

 

 

Skovlunds Gamin G ved landsstævnet i Frederiksværk 2. maj 2015 i Prix St. Georg

Det gode samarbejde blev grundlagt


Más er nu pensioneret fra de internationale baner, og Skovlunds Gamin G er godt på vej i lille tur til landsstævner, senest i Bundgaard Byg Cup, hvor han pt. ligger på en 3. plads, og begge heste står stadig i samme stald, og vi glæder os over at kunne besøge dem der.

 

Hjemme I Nordjylland har Birgitte og hendes mand flere lovende ungheste og plage og deres hingsteføl fra 2014. Skovlunds Florian G e. Floricello /Master er udset til at følge sine to slægtninge til Nordsjælland og fortsætte det positive samarbejde med Dressurstald Sølyst.
 

“I stalden har vi også en halvbror til Gamin, Skovlunds Dashing Hit e. ERA Dancing Hit f. 2012, som det bliver spændende at se under rytter, og i år venter vi to føl, begge e. Blue Hors First Choice på Gamins mor: Miss Saigon og på Master-hoppen Skovlunds Malou G Mf: Midt West Ibi Light.
 

Dermed håber vi at have lagt grunden til nye spændende hesteoplevelser."

 
 

Copyright: Horsenews.dk – website udviklet af CMS Editor